Формула сторітелінгу: як написати захоплюючу історію


7 китів, на яких будується успішна історія

1. Головне - контент

Контент повинен бути цікавий і корисний слухачеві. Подумайте, що цінного і потрібного ваш учень отримає від вивчення матеріалу. Для підготовки добре засвоюється і цікавої розповіді використовуйте інформаційну піраміду. Коли сюжет історії логічно спроектований, подумайте про те, що здатне його прикрасити і допомогти розкрити тему.
Створюючи історію, не забувайте про те, що ваша розповідь повинна «зачепити» слухача з найперших слів, а тільки потім залучати його логічним розвитком сюжетної лінії. Роблячи акцент лише на початок історії, ви допустите грубу помилку. Нотки напруженості і інтриги повинні бути рівномірно розподілені по сюжету для того, щоб людина без відриву дослухала історію до кінця і зробив правильні висновки.

2. Наявність героя

Яскравий герой, з яким аудиторія себе може себе асоціювати - рушійна сила будь-якої історії. Не починайте розповідати, поки не визначите для себе - хто буде головним героєм, якими він буде володіти рисами характеру. Герой не обов'язково повинен бути позитивним у всіх сенсах, але він повинен бути повністю сформований, і слухачі повинні знати його історію, щоб зрозуміти його дії. Він може бути, як живим, так і ні. Якщо в ході сюжету виникне емпатія, емоційна зв'язок з персонажем, то його досвід буде автоматично присвоєний аудиторією.

3. Візуальний сторітелінг

Подбайте про якісне візуальне оформлення. Саме візуальний фон надасть атмосфері в історії більшої позитивної динаміки, барвисто, розкриє тему, додасть жвавість і залучить слухача в контекст. Подумайте, які елементи графічного контенту могли б допомогти вашій історії розкритися. Наприклад, фотографії, презентація, ілюстрація або інфографіка та інші.

4. Нотки драматургії

Взаємодію з персонажем потрібно будувати навколо конфліктної ситуації, а історія повинна розвиватися за певною логікою, зашифрованою в абревіатурі ЕЗРКР (експозиція, зав'язка, розвиток, кульмінація, розв'язка). Розповідаючи історію, дозвольте своїм слухачам включити уяву і перейнятися атмосферою, уявити головного персонажа і пережити конфлікт разом з ним.
Описувати все жваво і реалістично, немов все відбувається у вас на очах. Кожен захоче дізнатися, як хтось викручується в складній життєвій ситуації (з якої, до речі, може зіткнутися і він). Таким чином, вони з цікавістю будуть вбирати чужий життєвий досвід, а ви отримаєте максимальну залученість аудиторії в навчальний процес.

5. Скажіть тверде «НІ» монотонності!

Придумуючи історію, намагайтеся уникати монотонності. Навіть найзахоплююча розповідь, надгеніальна ідея можуть стати марними і втратити сенс при монотонному піднесенні. Заздалегідь чітко сплануйте послідовність викладу тексту та візуальних елементів. Саме від цього буде залежати, наскільки глибоко закладена в історії ідея проникне в мозок вашого слухача.

6. Деталі і емоції

Ось тут потрібно бути вкрай уважним. Справжня історія повинна бути насичена життям. Закривши очі і перед тобою з'являється картинка, реальна, наповнена запахами, енергією, звуками, тактильними відчуттями.
Історія повинна викликати щирі емоції: розуміння, співчуття, радість, гнів, подив, роздратування, сміх, злість, сумнів, впевненість. Ні емоції - немає історії - немає результату. Нехай це буде свого роду тестом для ваших текстів. Почуття, які найсильніше змушують утримувати увагу слухача - це страх, здивування і радість. Постарайтеся, щоб під час розповіді вашої історії, аудиторія зазнала хоча б одне з цих почуттів.

7. Висновок

Або мораль всієї байки - з якою метою ви взагалі розповідали цю історію, яку думку хотіли донести? Пам'ятайте про це. Історія без логічного висновку - як зжувати виступ актора на сцені: ось він читає вірш, так чуттєво, емоційно, динамічно. Але останню фразу він ковтає, збивається - і все. Ефекту немає!

Коментарі